Endodonti

KlinikS Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Endodonti

Endodonti, kök kanalı tedavilerinin gerçekleştirildiği ana bilim dalıdır. Endodonti tedavisi denildiğinde akla ilk olarak kanala tedavisi gelmektedir.

Peki, Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi, dişin içyapısını oluşturan ve pulpa dokusu tarafından doldurulan boşluğun diş hekimi tarafından tedavi edilmesine yönelik gerçekleştirilen işlemdir. Bu doku genellikle diş siniri olarak bilinse de sadece sinir değil, damarlar, venler, lenf damaları ve bağ dokusunu da oluşturmaktadır. Kanal tedavisinin amacı diş sinirinin dejenere olmasına rağmen, dişi çevreleyen dokuların sağlıklı olarak korunmasını sağlanarak diş sinirinin kapladığı boşluktaki bakteriyel enfeksiyon veya zararlı ürünlerin dokulara zarar vermesini engellemek ve dokuların sağlıklı olarak korunmasını sağlamak hedeflenmektedir.

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır Ve Aşamaları Nelerdir?

1.Diş Sinirine Girişin Sağlanması: Lokal anestezi yapılarak diş uygun şekilde izole edilir. Diş Hekimi tarafından dişin içerisinde yer alan boşluğa ulaşmak amacıyla giriş kavitesi hazırlanır.

2.Dişin Temizliği: Giriş kavitesi açılmış olan dişin pulpa odası ve kök kanallarını temizlenir. Bu temizleme işlemi ile diş içerisinde yer alan bakteriler, toksinler, sinir dokuları ve atıklar dişten uzaklaştırılır. Temizleme işlemi çoğunlukla bol yıkama ile gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra eğeleri düz iğnelere benzemekte olan materyaller ile diş hekiminiz tarafından kök kanallarının duvarları kazınır.

3.Kök Kanal Dolgusunun Yerleştirilmesi: Diş temizliği sağlandıktan sonra kök kanal boşluğu dolgu maddesi ile doldurulur. Diş Hekiminiz diş yapınıza ve enfeksiyon durumlarına göre kanal dolgusu ve kanal temizliği yapıldıktan hemen sonra dolgu uygulamayı tercih edebilir veya bir haftaya kadar beklemeyi de uygun görebilir. 1 hafta bekleme durumunda diş içerisine özel ilaçlar uygulanarak geçici dolgu yapılır. Böylece hem enfeksiyon durumu engellenir hem de ağız ortamından gelecek sızıntılar engellenmiş olur.

Kök Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Kök kanal tedavisi sanıldığının aksine tamamen ağrısız ve konforlu bir tedavidir. Lokal Anestezi ile gerçekleştirilen bu işlem bazı vakalar da hiç anestezi gerekmeden ağrısız ve rahat bir şekilde giriş kavitesi açılarak gerçekleştirilebilir.

Neden Kanal Tedavisi Yapılır?

  • Doğal diş kayıplarını engellemek,
  • Vücudun savaşmakta zorlandığı bölgelerdeki bakteri ve zararlı maddeleri uzaklaştırmak,
  • Vücudun mikroplardan temizlenme işlevini sağlamak amacıyla kanal tedavisi tercih edilmelidir.

Yeni Karaman Mah.

Sanayi Cad. No: 150 B

0(224) 451 7114 - 15

0(543) 280 09 91

Pzt- Cuma: 10:00 - 19:00

Cumartesi: 10:00 - 14:00

E-Mail

bilgi@kliniks.com.tr