Pedodonti

KlinikS Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Pedodonti

Pedodonti(Çocuk Diş Hekimliği):0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunması, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan ana bilim dalıdır. Pedodonti ana bilim dalı, bebeklik çağından itibaren çocukların ağız ve diş sağlığını, çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden aynı zaman da koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır.

Pedodonti’nin Amacı Nedir?

-0-13 yaş grubu çocukların dişlerinde ortaya çıkmış olan problemleri tedavi etmek,

– Problemlerin esas kaynağına ulaşarak dişlerin korunması için tedbirler almak,

-Diş sağlığı ve Vücut sağlığı için beslenme alışkanlıklarını düzenlemek,

-Ağız ve diş temizliği hakkında bilgi vermek ve çocuğu bu konuda eğitmek, pedodontislerin amacıdır. Bu amaçla uygulanılan yöntem ve prosedürlere Koruyucu Diş Hekimliği de denebilir.

Süt Dişleri Kalıcı Dişler Kadar Önemli Midir?
Çocukların süt dişleri, şekerli gıdaları daha fazla tüketmelerine bağlı olarak kolay bir şekilde deforme olur. Bu nedenle ebevyinlerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Süt dişleri ortamla olarak bebeğin altıncı ayından sonra genellikle alt ön bölgelerde çıkar ve yaklaşık üç yaşında tamamlanır. Bu dönemde alt ve üst çenede toplam 20 adet süt dişi simetrik olarak yerleşmektedir. Toplumumuzda süt dişlerinin kalıcı olmadığında dolayı önemsizdir yargısı bulunsa da süt dişleri de en az kalıcı dişler kadar önem taşımaktadır.

Süt dişlerinin bakımı ihmal edilmemeli çekimleri diş hekimleri tarafından uygun tedavi yöntemiyle yapılmalıdır. Çünkü yanlış çekimlerin uygulanmasında yan dişler kayar ve alttan gelen kalıcı dişlere yuva olmayacağı için kalıcı dişlerde çaprazlık ve şekil bozukluklara yaşanabilir. Eğer çekilmeyip süt dişlerin kendiliğinden düşmesi beklenirse bölgede kronik bir iltihap oluşturulup alttan çıkacak olan kalıcı dişin kalsifikasyonu çocuğun hem ağız ve diş sağlığını hem de genel sağlığını etkileyecek boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle çocuklara ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırılmalı ve süt dişlerinin sağlığına önem verilmelidir.

Çocukların Süt Dişleri Niçin Etken Çürür?

Süt dişleri kalıcı dişlere oranla daha fazla organik maddeler barındırdığından kolay ve hızlı çürümektedir.
Çocuklar, dişlere de oluşan hafif ağrıları zamanında hissedemez ve neden ağrıdığını yorumlayamaz. Bu nedenle erken tedavi edilmedikleri için hızlı çürüme gerçekleşir.
Çocuklar doğaları gereği ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemeyebilirler. El becerileri, konuya merakları ve ebeveynlerin tutumu diş ve ağız bakımına karşı alışkanlıklarını belirler.
Süt Dişlerindeki Çürük Oluşumu Nasıl Engellenir?

1.Fissür Örtücüler: Süt dişlerinin üzerindeki girinti ve çıkıntıların beyaz, şeffaf ve sıvı şeklinde olan fissür örtücülerle kaplanması ile diş aralarına yiyecek artıklarının ve bakterilerin yerleşmesinin engellenmesi,

2.Flor Uygulaması: Çürüklere karşı dişlerin direnci arttırmak amacıyla yüzeysel olarak flor uygulaması yapılması,

3.Diş Fırçalama:Düzenli ve doğru hareketlerle diş yapısına uygun fırça ve macunlar kullanılarak günde en az üç kere dişlerin fırçalaması gibi yöntemlerle süt dişlerde çürük oluşumu engellenebilir.

Yeni Karaman Mah.

Sanayi Cad. No: 150 B

0(224) 451 7114 - 15

0(543) 280 09 91

Pzt- Cuma: 10:00 - 19:00

Cumartesi: 10:00 - 14:00

E-Mail

bilgi@kliniks.com.tr