KlinikS Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Protez Tedavisi
Diş Protezleri, ağızda çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin çiğneme, tat alma, konuşma gibi fonksiyonlarının ve estetik görünümün yeniden hastaya kazandırılması amacıyla hazırlanan tüm yapay malzemelerdir. Genellikle diş eti hastalıklarının tedavi edilmememe sonucunda diş ve kemik kaybı meydana gelmesi üzerine protez yardımıyla kaybedilen dişler telafi edilerek hastanın ağız sağlığı düzeltilmektedir. Uygulanılan bu yöntem ile esli ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin hem diş sağlığını hem de psikolojik öz güvenin sağlamaktadır. Diş protezleri sayesinde kişilerin yaşam kaliteleri yükselir. Halk arasında kaplama veya takma diş olarak adlandırılmakta olan protezler hastanın yüzü ile uyumlu ve doğal görünümüne en yakın şekilde yapılarak çiğneme ve konuşma işlevini yerine getirmekte olan yapay dişlerdir.
Diş Protezlerinin Çeşitleri Nelerdir?
1.Sabit Diş Protezleri: Hastanın kendisinin çıkaramadığı kron- köprü gibi yapıştırma protezler olarak bilinmektedir. Kaplama veya porselen diş olarak da adlandırılan sabit diş protezler ölçü ve provalar yapılarak hastanın diş ve ağız yapısına göre uygulanır. Sabit protezler porselen, değerli metal kombinasyonlar, özel cam maddeleri ve özel plastiklerden hekiminizin ve sizin ortak seçiniz sonucunda yapılmaktadır. Sabit köprüler ise eksik dişlerin yerine doğal dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir. Her iki yöntemde de hastanın çiğneme, konuşma ve tat alma fonksiyonları ve estetik görünüme kavuşması yeganedir. Yapılan sabit protezlerin yani kaplamaların bakımı rutin olarak Dental Prosslarla diş hekiminizin gösterdiği şekilde temizlenmelidir.
2.Hareketli Diş Protezleri: Hastanın kendi isteğine bağlı olarak takıp çıkarabileceği diş protezleri olarak bilinmekte olup diş kayıplarının giderilmesi amacıyla yapılmakta olan protezdir. Sabit protezlerde tek farkı takıp çıkarılabilir olmasıdır. Bu hareketlilik özel plastik ve metal plastik kombinasyonları ile yapılmaktadır. Hareketli Protezler ağızdaki doğal dişlere tutulması kroşelerle sağlanmakta olup hastanın isteğe göre metal kroşe veya hassas tutucularla da doğal dişlere tutunması sağlanabilir.
3.İmplant Üstü Diş Protezleri: Hareketli ve sabit olmak üzere yapılmakta olan implant üstü diş protezlerinin uygulanması hekiminiz tarafından yapılacak muayeneye göre karar verilmelidir. Sabit İmplant Üstü Diş Protezi; İmplanttan destek alınarak yapılan köprü ve kron uygulaması iken Hareketli İmplant Üstü Diş Protezleri; Kemik desteği yeterli olmayan dişlerde tercih edilen ve implantlardan destek alınarak yapılan bir tedavi uygulamasıdır.
Diş Hekimliğinde bugün gelinen noktada protez çok geniş bir çalışma alanına sahiptir. Malzemenin gelişimine paralel protez yapım teknikleri ve protezin inceliği daha doğal diş yapma ya da renk değişikliğinde doğallık yakalama imkanı sunmaktadır. İmplant ve peridontal tekniklerin birlikte kullanımıyla uzun süreli ve doğal dişi taklit eden gülüş elde edilebilmektedir. Lamine kuronlar sayesinde dişi hiç ufaltmadan veya ufak düzeltmelerle tüm ağızda yeni gülüş tasarımları artık çok daha kolay. Çok beyaz daha çok dikkat çeken dişler yapılabilmektedir. Gülüş tasarımında diş etlerinin planlanması lazer ya da periodontal cerrahi tekniğiyle yapılabilir. Ayrıca sınırlarının belirlenip tasarımın yapılmasıyla mum kalıplarda hastanın ağzına uygulama yapılarak yeni hali gösterilip hastanın beğenisine ve önerilerine göre tedaviye başlanmaktadır.